Tragica soartă a celei mai iubite împărătese a Austriei. Ce s-a întâmplat cu frumoasa Sissi, povestea demnă de film [VIDEO]

de: Iulia Kelt
15 09. 2023

Elisabeta de Wittelsbach (sau Sissi a Austriei) a venit pe lume în ziua de 24 decembrie 1837, la Palat Herzog-Max, situat în Regatul Bavariei, într-o familie numeroasă, având nu mai puțin de opt frați și surori.

Tânărul împărat austriac Franz Joseph, în căutarea unei soții adecvate pentru rangul său, a fost îndrumat către prințesele bavareze și a fost pus în fața unei alegeri între două femei.

Împărăteasa Sissi a Austriei – imagine de arhivă

Împăratul austriac Franz Joseph ar fi trebuit să se căsătorească cu sora lui Sissi

Întâlnirea dintre împărat și Sissi a fost a fost pur și simplu o coincidență, deoarece, în realitate, Elena, sora mai mare a lui Sissi, o tânără extrem de sofisticată, frumoasă și inteligentă, era aleasă să devină împărăteasă.

Cu toate acestea, Franz a ales să se căsătorească cu prințesa mai mică, care iubea natura, era nonconformistă și detesta rigiditatea protocolului de la curtea vieneză.

Elisabeta și tânărul împărat austriac erau verișori, așa că au avut nevoie de o dispensă papală pentru a se căsători, document care le-a fost acordat cu precauție, deoarece în istoricul familiei Wittelsbach existau cazuri de tulburări psihice.

Aceste afecțiuni ar fi putut fi ereditare, și astfel a apărut preocuparea că un moștenitor provenit dintr-o căsătorie consangvină ar putea dezvolta astfel de probleme.

Cei doi tineri și-au unit destinele pe 24 aprilie 1854, la ora 7 seara, la Viena. Trusoul miresei era modest, deoarece provenea dintr-o familie cu resurse financiare limitate.

Încă din primele zile petrecute la Hofburg, Sissi, care avea doar 16 ani, s-a simțit izolată și neglijată, mai ales că soacra ei, ducesa Sofia, care era totodată mătușa ei, care găsea orice prilej pentru a o critica.

Tânăra nu avea cunoștințe solide despre eticheta imperială, astfel că a intrat într-un program intens de învățare, cu scopul de a absorbi rapid informațiile necesare.

Pe lângă limba maternă, germana, Sissi vorbea și limba franceză. În 1855, i-a fost angajat un profesor pentru a învăța limba maghiară și, într-un an, a devenit fluentă. Astfel, a devenit treptat foarte populară în Ungaria.

În 1857, tânăra împărăteasă a făcut o vizită în Ungaria, la Buda, împotriva dorinței soacrei sale, însoțită de fiica sa cea mare.

Din păcate, micuța arhiducesă s-a îmbolnăvit grav și a decedat la scurt timp. Sissi a căzut într-o depresie severă, simțind că este vinovată pentru decizia de a-și lua copilul în călătorie.

La data de 8 iunie 1867, Elisabeta și Franz Joseph au fost încoronați la Buda, în Biserica Mátyás, și de atunci legătura ei cu Ungaria a devenit și mai puternică. Nouă luni mai târziu, împărăteasa a dat naștere ultimului său copil, Marie Valerie, care avea să fie numită Copilul maghiar.

Împărăteasa Sissi a Austriei

Avea adevărate ritualuri în ceea ce privește îngrijirea fizică

Elisabeta era extrem de exigentă în ceea ce privește propria sa persoană, menținând un regim riguros de exerciții fizice și acordând o atenție deosebită aspectului exterior.

Stilista împărătesei, Franziska Feifalik, care inițial lucrase la Teatrul Burg din Viena, era responsabilă de coafurile elaborate ale lui Elisabeta și o însoțea în cea mai mare parte a călătoriilor sale.

Părul magnific al împărătesei era tratat cu o amestecătură de ouă și coniac o dată la două săptămâni, iar în acea zi, toate activitățile obișnuite erau suspendate.

Pe parcursul celor două-trei ore necesare pentru aranjarea coafurii, împărăteasa învăța limbi străine. „În timp ce părul meu este ocupat, mintea mea rămâne inactivă”, spunea ea și adăuga: „Îmi este teamă că mintea îmi fuge prin păr, de aceea am dureri de cap ulterior”.

În timpul călătoriilor sale, Elisabeta încerca să evite atenția publicului, motiv pentru care călătorea adesea incognito, utilizând pseudonime precum Contesa de Hohenembs.

Refuza întâlnirile cu monarhii europeni și era însoțită doar de profesorii săi de limba greacă sau de doamnele de onoare. Contesa Irma Sztáray, ultima sa însoțitoare, a descris-o pe împărăteasă ca fiind retrasă, extrem de sensibilă, naturală, nonconformistă și modestă.

Sissi a Austriei a fost înjunghiată de către anarhistul italian Luigi Lucheni pe 10 septembrie 1898, în Geneva.